petak, 2. travnja 2010.

THE sirnica!!! (ilitiga pinca ilitiga uskrsni kruh)




napokon!!! napravila sam sirnicu ove godine koja mi po svemu odgovara, ukusna je, mekana je, aromaticna je! nakon proslogodisnjih eksperimentiranja dosla sam pametii smiksala sama svoj recept. prezadovoljna sam, u 4 dana sm napravila 6 sirnica :D bit svega je da se tjeto treba dizat bez zurbe bez histerije, ostavim ga najmanje 12 sati da se dize, ali i duze. napravim smjesu za 4 sirnice, stavim je u posudu sa poklopcom i akoi tjesta ostane i nakon dva dana je pecem. evo i sad se jedna pece.... zamirisa je stan :)

1,3 kg brasna
300 g masti
300 g secera
400 ml mlika
3-4 zlice proseka
2 kesice kvasca
naribana korica od 2 velike narance
naribana korica od 1 limuna
2 mahune vanilje (ili 2 zlicice arome vanilje- prodaju je sad u bocicama od dr. oetker)
3 jaja
3 zumanjca
1/2 bocice arome za sirnice (ili dodajte 2 zlice ruma i jos jednu koricu od limuna)

bjelanjac
secer

1. pomisat brasno, secer, kvasac, vanilju i koricu od agruma
2. zagrijat mlkiko da bude mlako, dodat svinjsku mast, da se rastopi u mliku (ne mora se cila rastopit, samo dopola)
3. dodat prosek i aromu za sirnice
4. jaja, zumanjce, i mliko sa masti dodat u brasno
5. miksat miksat i miksat (to za mene radi stojeci mikser :D )
6. tjesto stavit u veliku posudu sa poklopcom i pustit da se dize najmanje 12 sati
5. oblikovat krug, na lim stavit pek papir i sirnicu
6. skarama napravit znak mercedesa i pustit da se dize jos sat vrimena
7. pec na 170 C oko 35- 45 minuta (ovisno o velicini)
8. zadnjih 5 minuta sirnicu premazat bjelankom, posut secerom i pec jos pet minuta
9. pustit da se ohladi i gustat!!!!

Broj komentara: 8:

Anonimno kaže...

Di si bila jučer? :) Nema veze, napravila sam tvoju prošlogodišnju pobjednicu. LIpo izgleda, nadam se da je ukusna.

Sanja kaže...

ma sigurno ce bit i ukusna, di nece uz ovako dobre sastojke. a ova THE sirnica je prvi dan savrseno meka, a drugi dn onako ka kolac- mrvu tvrda a aromaticna. znaci od istog tjesta svak moze napravit sirnicu ka sta voli!

Unknown kaže...

Kada pročitam sirnica prvo što pomislim je pita od sira:)))) nikako se navići na "sirnicu", ne mo'š pobjeći od korijena...
U svakom slučaju sretan Uskrs!

Sanja kaže...

u pravu si snjezo, vecina sirnicu zove pinca ili uskrsni kruh, ali sta cu mi je doma oduvik zovemo sirnica. dodat cu u naslov pinca da se i drugi ne zbune :)
Hvala, i tebi i tvojima sretan Uskrs!

Anonimno kaže...

Di držiš tijesto za vrijeme dizanja i ako ti ostane još? U hladnjaku? Prošlogodišnja je ispala mrak, ali nam je puno količinski od kg brašna. To mi zvuči super da je mogu kroz nekoliko dana peć.

Sanja kaže...

napravljeno tisto drzim u zatvorenoj posudi vani. maksimalno sam drzala 3 dana, i te zadnje sirnice su najmekanije jer su se najduze dizale.

Anonimno kaže...

Ne mogu kupiti mast ovdje gdje sam.
Mogu li je zamijeniti s puterom/margarinom, koja kolicina?
Hvala puno :0)

Sanja kaže...

ja sam pokusala radit sirnicu sa maslom, ali to nije bilo to. i okus i tekstura je bila drugacija. najbolje bi bilo da malo eksperimentiras, mozda uspijes napravit nesto sta ti odgovara

Related Posts with Thumbnails