ponedjeljak, 13. travnja 2009.

proljetna torta



biskvit:

5 jaja
mrvu soli
150 g secera
1/2 vanilin secera
150 g brasna
korica od 1/2 limuna
60 g otopljenog masla

1. zutanjke pjenasto tuci sa polovisom secera, pomalo dodat vanilin secer, maslo i koricu limuna
2. kad je bjelanjak istucen dodavat zlicu po zlicu secera i nastavit tuc dok ne bude skroz cvrst
3. u kalup za torte stavit pek papir, a ruboce namastit. ulit tjesto u kalup
4. zagrijat pecicu na 180cC i pec oko 20 minuta
5. cackalicom provjerit jeli tjesto ispeceno (kad se cackalica stavi u biskvit i izvadi, na njoj nesmi bit nikakvih tragova tjesta)
6. pustite da se biskvit ohladi u jalupu a zatim ga izrezite na 3 djela


krema:

1.5 kg jagoda
500 ml slatkog vrhnja
500 g svejzeg sira
500 g maskarpone
300 g secera u prahu
2 kesice fix zelatine
1 crveni preljev za torte
3-4 zlice secera
2 mahune vanilije

1. 3-4 sata prije nego idete radit kolac, ocistite jagode i narezite ih na fete. stavite ih u plasticnu posudu i dodajte 3-4 zlice secera. ostavite plastiku u frizideru
2. pomisajte maskarpone, svjezi sir, secer i mahune vanilje.
3. u posebnu posudu istucite slatko vrhnje, kad je vrhnje cvrsto pomisajte ga sa gornjim sastojcima
2. jagode procidite i sacuvajte sok koji vam je osta od jagoda. odvojite dio jagoda za ukrasavanje torte (po zelji). oko 400-500 g jagoda pasirajte stapnim mikserom
3. kremu pojelite na 3 djela. jedan dio ce bit za ukrasavanje torte (dovoljno je 1/4 kreme za to)
3. u drugi dio pomisajte pairane jagode i 2 kesice zelatine fix
4. u ostatak kreme dodajte narezane jagode
5. na prvu koru od biskvita namazite bjelu kremu sa komadima jagoda, stavite drugu koru biskvita, a na nju kremu sa pasiranim jagodama, poklopite sa trecom korom biskvita.
6. ostavite preko noci da se hladi u frizideru
7. ukrasite sa kremon sta ste odvojili, poslazite jagode po torti.


torta super izgleda i bez crvenog preljeva, ali ko zeli moze jos dodat preljev za torte
- u sok od jagode (sta je ostalo kad su se jagode ocidile) dodat vode po potrebi (da sve skupa bude 2 dcl). crveni preljev za torte promisat sa dvi zlice soka od jagode, a ostatak soka stavit da zakuha. kad sok zakuha trebadodat preljev i pricekat da se zgusne. preljev prelit po torti





ovo je inace trebala bit torta od jagoda sa bjelom cokoladom. dan prije mi je muz u lidla kupija cjelu cokoladu sa komadicima jagode, ali ona je nestala. izludila sam se trazeci di sam stavila bjelu cokoladu... treba se snac pa sam napravila ovako tortu- savrseno sovjezavajuca :)
naravno cokoladu smo nasli sljedeci dan... nas mali mis je sakrija ispot postelje...
ko zeli neka kupi 200 g bjele cokolade, otopi je i doda u kremu umisto jagoda u komadu.

2 komentara:

sandra kaže...

e pa stara izgleda jako jako jako fino!!!!!

Sanja kaže...

hvala :) bilo je i zabavno radit jer mi je moja mala necakinja pomogla ukrasit tortu. cila je bila ponosna i pojela je 2 fete nase torte!

Related Posts with Thumbnails