

napokon!!! napravila sam sirnicu ove godine koja mi po svemu odgovara, ukusna je, mekana je, aromaticna je! nakon proslogodisnjih eksperimentiranja dosla sam pametii smiksala sama svoj recept. prezadovoljna sam, u 4 dana sm napravila 6 sirnica :D bit svega je da se tjeto treba dizat bez zurbe bez histerije, ostavim ga najmanje 12 sati da se dize, ali i duze. napravim smjesu za 4 sirnice, stavim je u posudu sa poklopcom i akoi tjesta ostane i nakon dva dana je pecem. evo i sad se jedna pece.... zamirisa je stan :)
1,3 kg brasna
300 g masti
300 g secera
400 ml mlika
3-4 zlice proseka
2 kesice kvasca
naribana korica od 2 velike narance
naribana korica od 1 limuna
2 mahune vanilje (ili 2 zlicice arome vanilje- prodaju je sad u bocicama od dr. oetker)
3 jaja
3 zumanjca
1/2 bocice arome za sirnice (ili dodajte 2 zlice ruma i jos jednu koricu od limuna)
bjelanjac
secer
1. pomisat brasno, secer, kvasac, vanilju i koricu od agruma
2. zagrijat mlkiko da bude mlako, dodat svinjsku mast, da se rastopi u mliku (ne mora se cila rastopit, samo dopola)
3. dodat prosek i aromu za sirnice
4. jaja, zumanjce, i mliko sa masti dodat u brasno
5. miksat miksat i miksat (to za mene radi stojeci mikser :D )
6. tjesto stavit u veliku posudu sa poklopcom i pustit da se dize najmanje 12 sati
5. oblikovat krug, na lim stavit pek papir i sirnicu
6. skarama napravit znak mercedesa i pustit da se dize jos sat vrimena
7. pec na 170 C oko 35- 45 minuta (ovisno o velicini)
8. zadnjih 5 minuta sirnicu premazat bjelankom, posut secerom i pec jos pet minuta
9. pustit da se ohladi i gustat!!!!
Broj komentara: 8:
Di si bila jučer? :) Nema veze, napravila sam tvoju prošlogodišnju pobjednicu. LIpo izgleda, nadam se da je ukusna.
ma sigurno ce bit i ukusna, di nece uz ovako dobre sastojke. a ova THE sirnica je prvi dan savrseno meka, a drugi dn onako ka kolac- mrvu tvrda a aromaticna. znaci od istog tjesta svak moze napravit sirnicu ka sta voli!
Kada pročitam sirnica prvo što pomislim je pita od sira:)))) nikako se navići na "sirnicu", ne mo'š pobjeći od korijena...
U svakom slučaju sretan Uskrs!
u pravu si snjezo, vecina sirnicu zove pinca ili uskrsni kruh, ali sta cu mi je doma oduvik zovemo sirnica. dodat cu u naslov pinca da se i drugi ne zbune :)
Hvala, i tebi i tvojima sretan Uskrs!
Di držiš tijesto za vrijeme dizanja i ako ti ostane još? U hladnjaku? Prošlogodišnja je ispala mrak, ali nam je puno količinski od kg brašna. To mi zvuči super da je mogu kroz nekoliko dana peć.
napravljeno tisto drzim u zatvorenoj posudi vani. maksimalno sam drzala 3 dana, i te zadnje sirnice su najmekanije jer su se najduze dizale.
Ne mogu kupiti mast ovdje gdje sam.
Mogu li je zamijeniti s puterom/margarinom, koja kolicina?
Hvala puno :0)
ja sam pokusala radit sirnicu sa maslom, ali to nije bilo to. i okus i tekstura je bila drugacija. najbolje bi bilo da malo eksperimentiras, mozda uspijes napravit nesto sta ti odgovara
Objavi komentar