petak, 16. siječnja 2009.

tortilje sa mex mixom i sa povrcem




za tortilje (10 kom)

450 g brasna
1 velika zlica soli
85 g masla (u receptu pise svinjske masto)
225 ml vrile vode
brasna za posipanje

1. pomisajte brasno i sol, u brasno razmrvite maslo (da izgleda ka krusne mrvice)
2. prelijte vrilom vodom i umisite tjesto
3. stavite tjesto na pobrasnjenu radnu povrsinu i misite tjesto dok ne budee glatko.
4. odvojit oko 75 g (oko 3 velike zlice) tjesta i razvaljat lazanjurom krug
5. pec na dobro zagrijanoj tavi sa debelim dnom (bez ulja)


salsa:
1 zlica maslinovog ulja
malo poriluka (ili kapule)
200 ml pasiranih pelati
sol
papar
malo secera

1. zazutit poriluk (ili kapulu)
2. dodat ostale sastojke i pustit da kuha na laganoj vatri 15tak min

sa povrcem:
1 mrkva
1 cikla
1/2 radica

1. na tortilju poslagat povrce, dodat salsu
2. donji dio tortilje preklopit, a onda zamotat ka palacinku


sa mex mixom:

500 g mlivenog mesa
1 mala konzerva fazola
1/male konzerve kukuruza
1 kapula ili poriluk
1 pala pasirana pelata
1 zlica konserve
1 dcl vode
sol
papar
ljuda paprika (u prahu) ili tabaco
1 zlica maslinovog ulja


1. na maslinovom ulju zazutit kapulu, dodat mliveno meso i dinstat dok meso vise nije crveno
2. dodat ocideni i oprani fazol i kukuruz
3. dodat pome, vodu i konservu
4. posolit, poparit i dodat tabasca po zelji
5. kuhat 15 minuta

umak od sira:

3 zlice kiselog vrhnja (ili milrama)
50 g fino naribane gaude
nasickanog petrusimula (mislim da bi vlasac bija jos bolji, ali ga nisam imala)
sol
ljuta paprika

1. sve pomisat i stavit na 1 ipo minut u mikrovalnu (ilu i tecicu na laganu vatru)

- na tortilju stavit nekoliko zlica mex mixa, pa umaka od sira i po zelji nesto povrca

navecer sam radila tjesto i napravila sam duplu dozu. 10 tortilja sam ispekla odma, a 10 tek nakon 14 sata. primjetila sam da su ove druge tortilje (sta su odstajale 24 sata na sobnoj tepm pokrivene prozirnom folijom) bile puno lakse za oblikovat i cini mi se da su mekse. dio psenicnog brasna se moze zamjenit i kukuruznim brasno- jako fino. tortilje se mogu i super zamrznit, mozete ih punit svim i svacim, a mogu se i zapec. zivile tortilje!

4 komentara:

Vera kaže...

Tortilje su provereno bolje,kada se rade u kucnoj radinosti.Umak od sira prva liga!

Sanja kaže...

slazem se! puno su bolje kad ih se doma radi, a i nije ih tesko napravit

ROTKVICA kaže...

Moram da probam ove tvoje tortiljice bez kvasca... ne volim ukus kvasca. A da li su savitljive nakon pecenja ili pucaju ?

Sanja kaže...

rotkvice tortilje su meke dok su topel. ja dok ih ispecem obavezno stavljam jednu na drugu i poklopim poklopcem. tako upiju i malo vlage i budu super. sta ih manje peces (jaka vatra, ali samo po 10tak sekundi) to su ti mekse.
super ih mozes i smrznit, pa uvalit u mikrovalnu prije nego ih zelis jest.

Related Posts with Thumbnails