dobila sam od viste par kila smokava. male, slatke, aromaticne savrsene za mermeladu. jedva cekam dobit jos koji kil, pa napravit varijaciju na temu, sa malo proseka i limunovom koricom...
3 kg smokava
700 g secera
3 narance
2-3 zlice ruma (po zelji)
1. smokve zgnjecit, dodat secer, naribanu koricu narance i kuhat 30 minuta (cilo vrime sa dignutim poklopcom)
2. nakon toga usitnit stapnim mikserom (neko voli sa vecim komadicima, a neko sa manjim)
3. kuhat jos 45 minuta. kad je mermelada gotova dodajte rum
4. vrucu mermeladu stavljat u sterilne staklenke, zatvorit poklopcom i pustit da se ohladi tako da staklenka stoji na poklopcu (pazite da je staklenka dobro zatvorena da se nebi opekli na vrilu mermeladu)
dno tece u kojoj kuham mermeladu redovito zagori. ali to ne smeta, i ne mjenja okus jer sa kuhacom nikad ne struzem po dnu tece pa se taj zagoreni dio ne mjesa sa ostatkom mermelade. naravno ko ima volje i zivaca moze stat uru ipo vrimena uz tecu i cilo vrime misat...
jedva cekam dorucak!
četvrtak, 20. kolovoza 2009.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
4 komentara:
Super! Baš sam donijela smokava s mora pa ću nešto smiksat!
Obožavam smokve i ako ih dobijem,koji kg, sigurno ću probati ovaj recept! Hvala na predlogu!
A problem "hvatanja" za dno šerpe rešavam tako što između nje i ringle stavim metalnu rešetkicu sa roštilja, tako da između dna šerpe i ringle postoji mali, vazdušni
"čep", te samo povremeno mešam - ne stojim neprekidno iznad šerpe (teče).
nećeš više ništa dobit bez da sama dođeš ubrat ;-)
ha ha :) vista moja cim me pozoves na branje ja cu doc u rogoznicu i obrstit ti stablo! ma i rucak cu ti skuvat ako treba!
Objavi komentar