utorak, 18. kolovoza 2009.

rodendanski njoki (sa kozicama i bizima)


za njoke

500 g svjezeg sira
200 g ostrog brasna (+ za posipanje)
2 zumanka
80 g naribanog parmezana
sol
muskatnog orascica

1. od gore navedenih sastojaka umisite tjesto. oblikujte njoke po zelji
2. ja od tjesta radim male kuglice, a onda svaku kuglicu predem preko dobro pobrasnjene gratakaze (ribeza) i napravim malu udubinu sa palcem (tako se njoki tradicjonalno rade kod nas doma)
3. kuhajte ih u vreloj, slanoj vodi sa malo ulja, kad isplove napovrsinu gotovi su

za umak

1 kg svjezih kozica
200 g bizi
150 ml vrhnje za kuhanje
150 ml suga od kozica (ostat ce kad se skuhaju kozice)
1 kapula
2-3 komada luka
vlasca
sol
papar
1 zlica proseka (po zelji)
1 zlica ulja

1. skuhat kozice sa 2 dcl vode dan prije. kad se ohlade ocistit ih i sacuvat sug koji su pustile
2. dinstat kapulu i luk na malo ulja
3. kad pocme vatat boju dodajte bize i sug od skampi
4. neka sve skupa kuha oko 10-15 minuta, otvorenog poklopca
5. kad su bizi omeksali doajte vrhnje, repove od kozica, svjeze nasickan vlasac i zacine po zelji
6.misajte par minuta i prelijte njoke sa umakom


ako nece jest dica, onda dodajte zlicu-dvi proseka. muzu mi je nekidan bija rodendan, pa sam mu radila ove njoke. svidili su mu se. njoki su ispali super, cak nisu bili ni kiselkasti ka zadnji put (znaci stvar je bila u konservi, pasti od poma). moja mama, koja savrseno radi njoke je pohvalila rucak i uopce nije skuzila da njoki nisu od krumpira. svakako ih probajte napravit, prije nego se ponovo idete mucit sa kuhanjem krumpira, guljenjem i gnjecenjem istoga.... a sljedeci put kad ih budem radila, samo cu dodat domacu salsu :)

2 komentara:

Snjezana kaže...

ne volim vrhnje za kuhanje u mojoj spizi ali ovo mi se bas svida.:)
copy paste i na sigurno.:)

Sanja kaže...

ma sigurno bi bilo dobro i bez vrhnja za kuhanja, mozda sa malo parmezana.... ako nades kakvu alternativu, javi :)

Related Posts with Thumbnails