ponedjeljak, 27. srpnja 2009.

paradizot





ako niste culi za paradizot sigurno ste culi za snenokle. e pa to vam je isto. prije par godina bi muzu svaki treci dan radila paradizot od 10 jaja. uziva je u ovom laganom hladnom desertu. jedno vrime nisam imala domacih jaja pa nisam radila ni paradizot. zahvaljujuci prijateljici ivani, opet imamo domacih jaja, a moj muz gusta u paradizotu!

1 litra mlika
10 jaja
10 zlica secera
mrvu soli
2 mahune vanilje (samo stapici, bez unutrasnjosti)
10-15 petit beurra keksi


1. skuhajte mliko sa 1 zlicom secera i sa vaniljom. kad uzavre maknite sa vatre i pustite da se ohladi
2. stucite cvrsti snjeg od bjelanjaka
3. zlicom uzimajte bjelanjak i stavljajte ga u vrelo mliko. nek se bjelanjak kuha u mliku sa obe strane po 30 sek do min
4. u zdjelu poredajte kekse, pa kuhani bjelanjak, i tako dok ne potrosite sav bjelanjak
5. miksajte zutanjke i secer, te dodajte mliko sta je ostalo u zeljeznu posudu
6. tu posudu stavite iznad kipuce vode (banja marija) i stalno mjesajte dok se ne zgusne
7. izvadite mahune vanilje i prelijte preko bjelanjaka i keksiju
8. ostavite u frizideru da se dobro ohladi

cesto kekse zdrobim rukom, tako su mi drazi nego kad su u komadu. ovaj recept se inace radi bez mahune vanilje, ali kako kuci iman vanilje, stavila sam ga u kremu. ko zeli moze stavit i kesicu burbon vanilja secera od dr oetker. nakon kuhanja bjelanjaka ostat ce vam oko 6-7 dcl mlika, nemojte dodavat jos mlika, koristite samo to sta vam je ostalo.



stavljajte snjeg od bjelanjkau vrelo mliko, kad se mliko pocme pjenit i dizat okrenite bjelanjak. kad se ponovo pocme dizat izvadite iz mlika



na kekse stavite kuhani bjelanjak, pa opet kekse dok ne potrosite sav bjelanjak, zavrsite sa keksima


u pomisane zutanjke i cukar polako dodajte vruce mliko i cilo vrime misajte. stavite iznad kipuce vode i misajte dok se ne zgusne. prelijte preko keksiju i bjelanjaka.

Broj komentara: 5:

Monika kaže...

nećeš vjerovati ali paradižot je jedan od rijetkih deserata koje nisam probala...ni rožatu još nisam probala :) uglavnom, izgleda mi super...

Sanja kaže...

rozatu nije tesko napravit, a nije ni paradizot tezak za napravit, samo sta isporkas puno teca :) muz je jucer u dva puta poiija cilu zdjelu paradizota od 10 jaja, nisam uspila niti napravit sliku u zdjelici!

emo_serpica kaže...

obožavam paradižot, skoro kao rožatu:) oba su deserta upravo za letnje vreme: lagana, hladna, osvežavajuća...hvala, sanja, na ideji za nedeljni ručak!

Iiiii kaže...

Jeeee paradizot!!! Obozavam!

Sanja kaže...

mi doma obozavamo paradizot, narocito muz :) stvarno je savrseni ljetni desert!

Related Posts with Thumbnails