nedjelja, 8. ožujka 2009.

Sirnica I. dio




sirnica, pogaca, uskrsnji kruh, pinca- neizostavni dio uskrsnjeg jutra u puno hrvatskih obitelji. u zadnje vrime ima u pekarama kupit jako dobrih sirnica, ali domace je domace :) do sada je moja mama uvik radila sirnice, a ja cu se do uskrsa dat u potragu za savrsenom sirnicom u kucnoj radinosti! evo i prvog recepta. nasla sam ga u nekoj staroj mili (spešl edišn uskrs) i malo izmjenila. dodala sam 0,5 dcl proseka i umisto margarina sam dodala svinjske masti.

500 g brasna
125 g secera
125 g svinjske masti
3 jaja
korica od 1 narance
1/2 arome za sirnice
0.5 dcl proseka
1 mahuna vanilje
mrvu soli
1 dcl mlika
kvasca
1 zlica secera
secera ukocki
1 jaje

1. pomisat 1 zlicu secera sa mlakim mlikom i u to razmrvit kvasac, pustit da pocme rast
2. pomisat sve sastojke i umisit glatko tjesto (ako se previse lipi za radnu povrsinu, dodajte jos malo brasna)
3. ostavit preko noci da se dize (ja sam u tecu stavila mlake vode, u to posudu sa tjestom i prekrila sam krpom.


4. premisit tisto i odvojit na dva djela. skarama ili nozem napravit kriz na vrhu sirnice. ostavit da se dize 2 sata na toplom

5. ugrijat pecicu na 50, stavit sirnice 10 minuta da se jos dizu, i onda pojacat na 160C i pec 20 minuta
6. nakon 20 minuta izvadit sirnice, premazat zumanjcem i po njima pobacat zdrobljenog secera u kocki
7. pec jos 25 minuta
8. pustite sirnice da se ohlade, jer se tek onda osjete sve arome

ja sam jako zadovoljna ovim receptom. samo bi 2 stvari prominila- stavila bi u tjesto vise secera, i drugi put bi gledala na koliko stavljam pecicu da pece! greskom sam prvih 20 minuta pekla sirnice na 180C pa su uvatile malo vise boje. a sirnice mi je najdraze jest uz casu toplog mlika, i mrvu masla.

2 komentara:

Nina kaže...

prijašnjih godina je uvijek baka spremala te pogačice za uskrs
prije nekoliko godina sam ja prvi put probala sama zamijesiti, ispala je kao kruh, no bili smo zadovoljni jer je bila naša domaća :)
Ostale godine sam kupila jer planirala sam ali na kraju nestalo vremena, ove godine planiram peći nadam se da ću stići

Sanja kaže...

stvarno ih nije tesko napravit. samo treba imat strpljenja i pustit da se dugo dizu. aj napisi bakin recept na svom blogu (nisam ga uspila nac) pa cu i tvoj recept isprovat.

Related Posts with Thumbnails