ponedjeljak, 15. prosinca 2008.

keksici od ljesnjaka ukraseni visnjom


120 g margarina (sobne temp.)
120 g secera u prahu
1 jaje + 1 bjelanjak
prstohvat soli
180 g brasna
180 g mljevenih ljesnjaka
usecerene visnje (ako nemate visaja, moze i mermelada od visnje)

1. margarin, secer u prahu i zumanjac miksat
2. dodat sol, brasno i 80 g ljesnja
3. od tjesta raditi kuglice
4. ostatak ljesnjaka staviti u zdjelicu , svaku kuglicu stavit u bjelanjak, pa u ljesnjake.
5. stavit kuglice na pek papir, prstom napravit laganu udubinu i u nju staviti polovicu visnje.
6. pec na 180C 15 - 20 minuta.


nemojte stavljat visnje iz kompota, jer nisu bas dobre za ove keksice. a ako cete stavljat mermeladu, napravite to tek kad se keksci ispeku. recept za ove keksice sam nasla u kuharici prije vise od 7 godina i od tada ih obavezno radim!
sta se tice visanja, ja ne kupujem usecerene u ducanu, nego
kuci uvik imamo visnje koje su stavljene u staklenku sa secerom, sve skupa fermentira i visnje ostaju u tome. sug sta nestane je ka visnjevaca, moze se prelit preko sladoleda, ili pit, a visnje se koristo za kolace.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Prelijep recept, ojecam da su keksi super.
Kako pravite te visnje s secerom?
da li drzite na svijetlom / tamnom mjestu, koji je omijer? da li se mijesaju s povremeno?
Puno hvala

Sanja kaže...

jako jako su ukusni ovi kolacici, davno sam nasla recept u nekom casopisu i od tada ih radim svaki bozic. usecerene vusnje se mogu kupit, ali ja uvik stavljam domace. evo recept: neociscenje visnje treva stavit u staklenku, dodat secera da popuni prostor izmedu visanja. neka staklenka stoji na suncu 3-4 tjedna, dok se secer ne rastopi. sok koji nastane je zapravo domaca visnjevaca

Related Posts with Thumbnails