1 kg brasna (za dizana tjesta)
4 zlice secera
340 g masla (ostavit na sobnoj temperaturi da bude skroz mekan, ili ga otopit i pustit da se malo ohladi)
2 jaja
malo soli
2 kocke svjezeg kvasca
korica od 1 limuna
250 ml mlakog mlika
1 zlica secera
brasno za posipanje
u mlako mliko stavit zlicu secera i razmrvit kvasac. pomisat brasno, sol, secer, koru od limuna, jaja i maslo. kad se kvasac razmnozio dodat ga ostatku sastojaka i sve smiksat. dobro pobrasnit radnu povrsinu i umisit glatko tisto. pustit ga na toplom mistu da se udvostruci. tjesto podilit na 8 kugla. razvaljat u krug, i podjelit na 8 djelova. na vrh svakog stavit nadjev, krajeve preklopit preko nadjeva, zarolat u kiflicu i stavit na namascen (ili pek papirom prekriven) lim. pec dok kiflice ne budu zlatne boje.
nadjev: nutela, orasi pomisani sa mermeladom, mermelade, demoovi, svjezi sir sa 2-3 zlice secera i limunovom koricom... dobila sam savjet da su prefine ako se po kiflicama stavi nasjeckanih ljesnjaka.
od slicnog tjesta se mogu napravit i slane kiflice, samo umisto secera dodajte malo vise soli, a fino je i kad se u tjesto doda i suhog zacinskog bila, origana, ruzmarina ili timjana. slane kiflice punite sa svjezim sirom, sunkon, pancetom, zimskom, gaudom, mozarelom i malo konserve....
utorak, 2. prosinca 2008.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar