srijeda, 14. siječnja 2009.
pita sa sirom, makom i visnjama (vista)
Tijesto: 250 g brašna, 125 g masla, 1 žumanjak, 60 g šećera, prstohvat soli, malo mlijeka
Za tijesto umutiti žumanjak, šećer, maslac i malo mlijeka. Dodati brašno i zamijesiti tijesto. Razvući ga rukama po namašćenom kalupu za torte (26cm), podići rubove te tijesto ostaviti na hladno.
Sir masa: 500 g krem sira, 1puding vanilija, 125 g masla, 125 g šećera, 2jaja, kora limuna, 1 žlica limunova soka
Za sir-masu umutiti kremasto maslo sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje muteći. Dodati sir, puding prah, limunovu koricu i sok.
Mak masa: 200 g mljevenog maka, 100 ml mlijeka, 50 g masla, 100 g šećera
U tećici zagrijati mlijeko sa maslom i šećerom. Dodati mak pa kratko prokuhati. Skinuti sa špahera i ostaviti da se ohladi.
Ostalo: višnje, šećer u prahu
Na tijesto staviti jedan dio sir-mase pa preko toga u hrpicama stavljati mak-masu, a onda višanja po želji. Prekriti ostatkom sir-mase. Hrpice od maka ne moraju biti iste veličine, tako da kolač izgleda što šarenije. Peći u zagrijanoj rerni na 175° C oko 1h.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
2 komentara:
Pravila sam je sinoć. A šta da ti kažem, vruću sam je morala probat. :) Odlična je!
Patkica_ST
recept nije moj nego od prijateljice Viste- super kuharice! pohvalit cu je u tvoje ime :)
Objavi komentar